Помпейська піч своїми руками

Існують дуже широке розмаїття печей, що працюють тільки в цілях опалення приміщень, які суміщають опалювально-варильні функції. особлива категорія це призначені виключно для приготування їжі. Причому, деякі моделі спочатку розроблялися для певного типу страв, тобто в їх конструкції відразу враховувалася специфіка кулінарної технології. Характерним прикладом може служити так звана Помпейські піч, яка створювалася для випікання піци, що є національним італійським блюдом.

Помпейські піч своїми рукамиПомпейська піч своїми руками

Однак, на практиці подібна піч може служити не тільки для випічки, але і для приготування інших страв. І якщо придивитися уважніше, то по конструкції своїй «духовий камери» вона віддалено нагадує один з відділів російської печі, тільки має більш компактні розміри. Така Помпейська піч своїми руками може бути побудована на території приватної садиби, наприклад, в комплексі з барбекю. Подібні зони відпочинку набирають популярність — до їх створення все частіше звертаються власники будинків або дач, які проводять за містом більшу частину року.

Трішки історії

У наш час піца є дуже популярною стравою в багатьох країнах світу, і багато хто сприймає її навіть, як деякий делікатес. Але що цікаво — раніше ж вона була найбільш доступною їжею для італійських бідняків. Однак простота приготування, велике розмаїття рецептів, що залежать від використовуваної начинки, а також гарна ситність цієї страви були по достоїнству оцінені по всьому світу. Тому зараз складно знайти країну, де були відсутні б піцерії.

Але ті, хто побував в Італії і спробував традиційний варіант страви, зазвичай відзначають, що воно кардинально відрізняється від піци, що готується, скажімо, в Росії. Справа не в тому, які продукти використовуються для приготування, а в техніці, яку використовує професійний італійський пиццайоло. Справжня піца випікається виключно в спеціальній дров’яної печі, що отримала назву «Помпейські», і тільки з використанням дубових дров. Ніякі сучасні кухонні прилади, начебто спеціально створювані для подібних цілей, не в змозі створити необхідні умови для отримання традиційного смаку цього відкритого пирога.

Справжня італійська піца готується тільки в помпейской печі і виключно на дубових дровах. Різниця з тим, що пропонується в більшості сьогоднішніх піцерій - величезна!Справжня італійська піца готується тільки в помпейской печі і виключно на дубових дровах. Різниця з тим, що пропонується в більшості сьогоднішніх піцерій — величезна!

У тому випадку, якщо всі члени сім’ї дуже люблять піцу, є сенс вибудувати помпейського піч на власній ділянці і насолоджуватися смаком справжнього італійського блюда в будь-який час, коли тільки захочеться.

Сьогодні деякі компанії пропонують придбати готові комплекти для зведення цегляних печей на дровах з установкою в умовах двору. Але якщо є прагнення зробити всю роботу самостійно, то, вивчивши рекомендації і креслення, можна спробувати свої сили в пічному мистецтві. Тим більше що конструкція не має складних каналів і безлічі камер, на відміну від опалювальних печей, що встановлюються в будинку.

Що собою являє помпейського піч

Принцип роботи помпейсой печі

Ця конструкція була розроблена багато століть назад. Вона являє собою півсферу, що має арочний вогнище, і використовується тільки для приготування їжі. Опалювальних функцій не передбачено.

Піч, встановлена ​​на металеву основу.Піч, встановлена ​​на металеву основу.

Піч встановлюється в умовах вулиці, тераси, на веранді або в альтанці. Вона може бути зведена на капітальному підставі, збудованому з блоків або цегли, або ж базуватися на металевій конструкції. Нижня частина печі не задіяна в приготуванні піци — вона в класичному варіанті виконує функції ніші для просушування дров.

Помпейські піч, збудована на капітальному цегляному підставі.Помпейські піч, збудована на капітальному цегляному підставі.

На зовнішній вигляд Помпейські піч, повністю виконана з каменю, в чимось нагадує камін.

Верхня частина споруди, де, власне, і здійснюється приготування їжі, схожа з вогнищем російської печі, але відрізняється від неї і за своєю конструкцією, і принципом роботи. Димохід відділений від топкової камери і розташовується безпосередньо над входом в неї, завдяки чому всередині неї створюється висока температура, яка доходила до 320 градусів за півгодини після початку топки. Це значно прискорює приготування їжі. За «класиці» піца в ній готується всього 2 ÷ 3 хвилини.

Камера згоряння має форму купола, тому нагріте від вогню повітря, піднявшись і прогрів звід, плавно йде в димохід.

Орієнтовна схема принципу роботи помпейской печі.Орієнтовна схема принципу роботи помпейской печі.

Піца, яка готується в такій печі, отримує рівномірний нагрів. Тепло надходить з усіх боків — від основи (пода), від купола і від розігрітих циркулюючих потоків повітря.

Для нагріву топкової камери можуть бути використані дрова або ж деревне вугілля. Після того як паливо прогорить, а піца спечеться, в камері тривалий час зберігається залишкове тепло, яке можна використовувати для приготування різних страв, наприклад, згасити м’ясо або зварити картоплю.

Для більш тривалого зберігання спека, деякі власники печей, передбачають для закриття вогнища металеві кришки-заслінки. Вони можуть бути оснащені термометром, що показує температуру повітря в камері.

Конструктивні особливості італійської печі

Щоб уявити обсяг роботи, необхідно ознайомитися з будовою печі більш докладно. Для цього представлений креслення-схема одного з її розмірних варіантів з позначенням матеріалів, з якого збудована кожна з частин конструкції:

Схема помпейской печі (вид збоку).Схема помпейской печі (вид збоку).

  • Залізобетонний фундамент. Його заглиблення залежить від складу грунту на місці зведення печі. Так як конструкція цієї печі не відрізняється особливою масивністю, зазвичай товщина фундаментної плити становить від 150 до 300 мм.
  • Стінки нижній частині печі, які зводяться найчастіше з пустотілих керамзито-бетонних або бетонних блоків. Порожнечі в блоках заповнюються теплоізоляційним складом — перлітової, вермикулітової або керамзитовою сумішшю.
  • Зв’язуються стінки зазвичай залізобетонним перекриттям.
  • Зверху перекриття робиться закладка з утеплювального матеріалу — суміш з цементу і вермикуліту, товщиною 50 ÷ 100 мм.
  • Потім, настилається гідроізоляційний матеріал, фольгованої стороною вгору.
  • Наступний шар — це піщано-глиняна подушка товщиною в 50 мм.
  • Три вищезгаданих шару повинні знаходитися між нижньою частиною стінок, які формують склепіння.
  • Далі, йде дно камери згоряння (під), його викладають з шамотного цегли.
  • У задній стінці облаштовується повітропровід.
  • Звід складається з чотирьох шарів — шамотна цегла, утеплювальний матеріал, арматурна сітка і суміш цементу і вермикуліту.
  • З фасадної сторони викладається арка — вхід вогнища.
  • У верхній частині арки облаштовується отвір для установки димаря.
  • Якщо арочне отвір планується зробити відкритим, то висота входу повинна складати не більше 60% або трохи менше, ніж висота купола. Інакше належного спека отримати не вдасться, так як будуть відбуватися великі тепловтрати.
  • В даному випадку на арочне отвір встановлена ​​дверцята, вона може бути знімною або ж умурованої в бічні стінки арки.
  • Димохід встановлюється зверху отвори, розташованого над аркою.

Розміри печі можуть варіюватися, але пропорції повинні витримуватися приблизно в тих параметрах, які представлені на схемі.

Купол печі може бути двох видів неаполітанський або тосканський:

Піч із зведенням, форма якого називається тосканської.Піч із зведенням, форма якого називається тосканської.

  • Тосканський варіант камери згоряння виконується у вигляді півсфери. З його кладкою впоратися легше, ніж з неаполітанським склепінням. Такі камери придатні не тільки для приготування піци, а й для випічки хліба, а також приготування їжі в чавунних каструлях, тому вони вважаються універсальними.

Неаполітанський варіант італійської печі.Неаполітанський варіант італійської печі.

  • Неаполітанський звід — нижчий і пологий. Такі печі частіше використовуються тільки для приготування піци.

Характеристики прогріву і розподілу температур в помпейской печі при товщині стінок зводу і пода (підстави топкової камери) в 80 мм, представлені в даній таблиці:

Область нагріву печі Час і температура нагріву (˚С) від початку топки печі.
30 хвилин 45 хвилин 60 хвилин 90 хвилин
Зовнішня поверхня склепіння 150 260 370 370
Внутрішня поверхня склепіння 315 370 370 370
поверхня пода 315 370 370 370
низ пода 150 260 370 370

Матеріали і інструменти для побудови помпейской печі

Вирішивши самостійно вибудувати італійську піч, необхідно заздалегідь запастися потрібними для роботи матеріалами і інструментами.

З матеріалів для кладки печі на бетонному фундаменті потрібно:

  • Цегла або пустотілі блоки для побудови нижньої частини печі з розташованої в ній нішею.
  • Шамотна цегла для зведення самої печі — купола і пода.
  • Цемент, гравійно-піщана суміш, шамотна глина, пісок, вермикуліт або ж готові суміші для виготовлення розчинів.
  • Армована сітка або дріт для зміцнення купола.
  • Утеплювач товщиною в 5 ÷ 10 мм.
  • Димохідна труба.
  • Дерев’яні кілки, які використовуються при кладці купола.
  • Дошки і брус для опалубки і підпірок.
  • Фанера товщиною в 3 мм для шаблону купола.
  • Гідроізоляційний матеріал для настилу зверху фундаменту і під плиту перекриття.
  • Облицювальний матеріал — бита плитка для обробки печі , велика галька або ж декоративна штукатурка.
  • Стільниця, що укладається перед входом в топку.

Кількість і розмір матеріалів буде залежати від параметрів обраної моделі печі.

Інструменти для виконання пічної кладки.Інструменти для виконання пічної кладки.

Крім цього, при виконанні робіт не обійтися без спеціальних інструментів, які використовують пічники, до них відносяться:

  • Болгарка для підрізування цегли.
  • Гумовий молоток.
  • Будівельний рівень.
  • Правило.
  • Будівельний кутник.
  • Шпатель і кельму.
  • Схил.
  • Ємності для розчину і води.
  • Якщо використовуються готові сухі будівельні суміші — будівельний міксер або спеціальна насадка на електродриль.
Читайте також:  Кирпичные печи

Самостійне будівництво помпейской печі

У цьому розділі буде розглянуто варіант зведення однієї з моделей помпейских печей з тосканским куполом, що дозволяє виробляти не тільки приготування піци, а й інших страв, в тому числі і випічку хліба.

Ось таку помпейського піч цілком можна звести власними силамиОсь таку помпейського піч цілком можна звести власними силами

В даному випадку майстер викладав звід, не користуючись будь-якими шаблонами, але щоб працювати з таким підходом до справи необхідний багаторічний досвід. Найчастіше при зведенні півсфери використовуються шаблони, виготовлені з фанери або твердого картону. Ці допоміжні елементи, виконавши свою функцію при створенні необхідної форми, згорають при першому ж випробуванні печі.

Шаблони для облаштування півсфери зводу помпейской печі.Шаблони для облаштування півсфери зводу помпейской печі.

На фото представлені варіанти шаблонів, виготовлених:

  • З фанери. Її нарізають смужками, які скріплюють між собою в найвищій точці склепіння, а також фіксують до нижнього фанерного елементу-обручу в підставі півсфери.
  • З гофрованого картону. З цього матеріалу за одним шаблоном нарізаються численні трикутники з округленій гипотенузой (сектори). Висота одного з катетів повинна відповідати висоті зводу, а іншого — радіусу пода печі. Ці елементи скріплюють між собою катетами, рівними висоті зводу і встановлюються в центр пода.
  • З шматка ОСБ вирізається одна деталь у формі сектора. У центрі поду встановлюється арматурний прут, який виконає функцію осі, до нього шарнірно закріплюється шаблон. У міру викладання рядів цегли, цей шаблон повертається в потрібне місце.

З цих варіантів можна вибрати найзручніший і прийнятний для конкретного випадку.

Креслення стільниці і пода помпейской печі.Креслення стільниці і пода помпейской печі.

На цьому кресленні представлені розміри поду і стільниці під піч. Одиниці виміру, правда, дюйми. Але їх нескладно перевести в метричну систему, відкривши наявне в будь-якому гаджеті програму-калькулятор, і виходячи зі співвідношення, що дюйм дорівнює 25,4 мм.

Інший розмірний варіант зведення, який також може бути взятий за основу при будівництві помпейской печі.Інший розмірний варіант зведення, який також може бути взятий за основу при будівництві помпейской печі.

Щоб правильно розібратися в кладці печі, яка буде представлена ​​в таблиці, як називається, «говорити однією мовою», має сенс уточнити професійні назви сторін цегли. Саме ці терміни будуть використані в описі.

Прийняті найменування сторін цегли.Прийняті найменування сторін цегли.

Ну а тепер — переходимо до покрокового розгляду практичних питань

Створення фундаменту для печі

Незважаючи на те що Помпейські піч не відрізняється зовсім вже великими розмірами і масивністю, підстава вона повинна мати міцне і стабільне. Як було видно з показаних вище ілюстрацій, іноді обмежуються створенням зварної сталевої конструкції. Але якщо піч зводиться в стаціонарному варіанті, краще все ж зробити під неї фундамент — плиту.

Підготовку місця і роботу над фундаментом необхідно проводити з максимальною відповідальністю, так як від якості підстави буде залежати міцність всієї конструкції печі.

Першим кроком для цього проводиться розмітка на місці планованого розташування майбутньої споруди. Потім від дерну очищається майданчик, який має розмір майбутнього фундаменту. Знімаючи дерен, одночасно виконують риття котловану.

Глибина облаштування фундаменту залежить від якості ґрунту. Якщо грунт щільний і сухий, як в даному випадку, сильно заглиблювати основу не доведеться. У розглянутому прикладі фундамент майстер вирішив, що досить видалити поверхневий шар грунту на глибину 100 ÷ 120 мм.

Підготовчі роботи перед заливкою фундаменту - розмітка, викопування котловану, монтаж опалубкиПідготовчі роботи перед заливкою фундаменту — розмітка, викопування котловану, монтаж опалубки

Для заливки фундаменту на підготовленому майданчику монтується опалубка з дощок (досить товщини в 20 ÷ 25 мм) і бруса. Висота опалубки складає 180 ÷ 200 мм, розмір сторін в даному прикладі 1650 × 1650 мм. Але можна вибрати розміри і на свій розсуд, наприклад, збільшивши майданчики з лицьової або бічних сторін печі.

На дно котловану засипається піщана «подушка». Після трамбування її товщина повинна скласти приблизно 50 мм. Це — хороший захист від капілярного підсосу вологи знизу. Поверх піску засипається 70 ÷ 80 мм щебеню або гравію середньої фракції, який також слід ретельно ущільнити.

Отримана основа затьмарюється гідроізоляційним матеріалом, в якості якого можна використовувати поліетиленову плівку високої щільності (200 мкм). Рекомендується плівку підняти на стінки опалубки і закріпити її на дошках за допомогою степлера. Цей бар’єр не стільки захищає плиту від грунтової вологи, скільки запобігає догляд води з заливається розчину, тим самим створюючи оптимальні умови для дозрівання бетону. Порушення водоцементного співвідношення завжди спричиняє втрату міцності майбутньої конструкції.

Шар гідроізоляційної плівки і зав\'язаний арматурний каркас майбутньої фундаментної плитиШар гідроізоляційної плівки і зав’язаний арматурний каркас майбутньої фундаментної плити

На гідроізоляційну плівку укладається арматурна сітка, її можна придбати в готовому вигляді або ж пов’язати з арматурних прутів діаметром в 6 ÷ 8 мм. Як видно на фотографії, по крайової зоні по периметру майстер посилив армування додатковими прутами. Сітку слід підняти над гідроізоляційним шаром, так, щоб вона перебувала приблизно в центрі товщини фундаментної плити. Висота підстави над поверхнею грунту повинна становити 150 ÷ ​​170 мм.

Необов\'язкова, але все ж дуже корисна операція - можна відразу встановити заставні вертикальні прути, які зв\'яжуть фундамент з блочною кладкоюНеобов’язкова, але все ж дуже корисна операція — можна відразу встановити заставні вертикальні прути, які зв’яжуть фундамент з блочною кладкою

Виробляючи установку горизонтального армування, має сенс відразу передбачити вертикальні заставні елементи, так, щоб вони були пов’язані з нижнім каркасом і були підняті над поверхнею фундаменту на 300 ÷ 350 мм. Ці вертикальні прути повинні бути розташовані по кутах конструкції, яка буде зводитися на готовому фундаменті. Таке вертикальне армування необхідно в тому випадку, якщо стінки нижньої камери печі будуть зводитися з пустотілих бетонних блоків — їх одягають на прут, забезпечуючи надійну зв’язку конструкції з фундаментом.

Заливка бетону в опалубку з подальшим вирівнюванням поверхніЗаливка бетону в опалубку з подальшим вирівнюванням поверхні

Після закінчення монтажу арматурного каркаса, опалубка заливається бетонним розчином. Великих навантажень на плити не передбачається, тому можна обмежитися марочну міцність бетону М200.

Готовий бетон заливається в опалубку. Слід вжити заходів до того, щоб він максимально ущільнився, щоб не залишалося повітряних порожнин, особливо близько арматурних прутів і по краях опалубки. Ідеальний варіант — застосування спеціального глибинного вібратора або віброрейки. Якщо такого обладнання немає, то, по крайней мере, має бути здійснене ретельне «штикування» залитого бетону лопатою і відрізком арматурного прута.

Поверхня залитого бетону вирівнюється за допомогою будівельного правила. Маяками для вирівнювання будуть служити дерев’яні стінки опалубки. Поверхня фундаменту повинна бути максимально рівною і виведеної в горизонтальній площині. Це контролюється будівельним рівнем.

Залита повинна добре застигнути і набрати міцність. Для цього буде потрібно не менше трьох тижнів. Протягом першого тижня пита повинна щодня рясно зволожувати з подальшим закриттям поліетиленовою плівкою. Розпалубку бажано проводити не раніше, ніж через 10 днів. А до подальших робіт приступати бажано через три, а краще — чотири тижні. Тоді вона гарантована буде готова витримати навантаження.

Зведення помпейской печі — покроково

Далі в таблиці будуть представлені етапи робіт зі зведення італійської печі:

Ілюстрація Короткий опис виконуваної операції
Помпейська піч своїми руками За повної готовності плити проводиться розмітка поверхні, тобто намічається зовнішній контур стінок нижньої конструкції печі. В даному випадку лінійні параметри підстави складають 1560 × 1560 мм, значить, його зовнішні стінки будуть перебувати на відстані 90 мм від країв фундаменту.
При цьому необхідно відразу ж розмітити ширину входу в нішу для зберігання дров — в цьому проекті вона становить 700 мм.
По розмітці з внутрішньої її сторони на поверхню фундаменту наноситься розчин, починаючи від одного з кутів. Блоки, що розташовуються по кутах, надягають, на передбачені для них заставні арматурні прути.
Коли перший ряд кладки буде повністю викладений, порожнечі всередині блоків заповнюються розчином, що складається з цементу, піску і вермикуліту, в пропорції 1: 0,5: 2. Заповнення блоків проводиться для обважнення і збільшення загальної міцності конструкції.
Помпейська піч своїми руками Висота нижньої секції, тобто стінок камери для просушування дров становить 800 мм.
Але тут необхідно відзначити, що висота цієї частини печі буде залежати від зручності її експлуатації для господарів. Тому цей параметр може варіюватися — він не позначається на працездатності печі.
Порожнечі кожного з рядів блоків також заповнюються сумішшю з цементу, піску і вермикуліту.
При виконанні кладки рівність рядів і прямизна кутів постійно знаходяться під контролем. Під рукою завжди рівень, висок, кутник.
Помпейська піч своїми руками Кладка верхнього, останнього ряду проводиться трохи інакше, ніж попередні.
Перекриття вхідного отвору проводиться блоками з порізаними зверху приблизно на 2/3 перегородками. Так створюється своєрідна опалубка для заливки балки перекриття. Для укладання цих блоків над прорізом укладається дошка, яка одночасно стане дном опалубки балки. Знизу дошку підпирають тимчасової дерев’яною стійкою з відрізка бруса.
Решта блоки останнього ряду так само, як і всі інші заповнюються розчином, але теж не до самого верху — приблизно на чверть залишаються порожніми.
Крім того, в них вставляються закладні арматурні прути, так, щоб вони виступали зверху приблизно на 250 ÷ 300 мм.
Помпейська піч своїми руками Побудовану камеру необхідно залишити для застигання і кладки і залитого в порожнині розчину ..
Помпейська піч своїми руками Наступний крок — це формування опалубки для облаштування підстави, що включає в себе і стільницю, і плиту для подальшого викладання самої печі.
Для цього на внутрішні краю блоків верхнього ряду укладається фанерний лист.
Для надійного зв’язку плити зі стінками вмуровані заставні прути згинаються до центру споруди під прямим кутом. Вони будуть згодом ув’язуватися з армуючої сіткою плити.
Помпейська піч своїми руками Зсередини камери під фанеру необхідно встановити надійні підпори, щоб лист не прогнувся під вагою розчину.
Можна спочатку вступити і трохи інакше — замість підпірок, з огляду на вагу формованої плити і цегляної півсфери, скласти всередині нижньої камери розділову стінку, яка значно зміцнить становище вище розташованих елементів конструкції.
Навіть при наявності капітальної підпірки місця в камері для сушки і зберігання дров залишиться цілком достатньо.
Помпейська піч своїми руками Далі, можна переходити до формування основи під піч — плити і виступає з фронтальної частини стільниці.
На цю частину конструкції припадатиме високе навантаження, тому вона повинна бути міцною і надійною, здатної витримати велику вагу.
Для цього зверху покладеного листа фанери настилається гідроізоляційний матеріал і облаштовується опалубка. Причому, тут необхідно враховувати, що передня частина стільниці повинна виступати вперед на 200 ÷ 250 мм.Виступ може мати рівну або округлений форму. У цій моделі обраний напівкруглий варіант, який робить фасад більш естетичним і підвищує комфорт експлуатації.
Товщина плити для установки півсфери печі і виступає стільниці становить 100 мм.
Помпейська піч своїми руками Ув’язується арматурна сітка з осередками приблизно в 150 — 200 мм. Її необхідно підняти над поверхнею фанерного перекриття на 20 ÷ 25 мм і пов’язати з загнутими заставними прутами.
Стики між дошками опалубки і гідроізольовані підставою необхідно добре закрити, щоб волога з розчину не витікала назовні, і плита висихала рівномірно.
Особливо добре потрібно армувати виступаючу частину стільниці, надійно закривши дно, так як її передня частина не матиме нижньої опори.
В обов’язковому порядку укладається арматурний прут в порожнину балки над прорізом, а другим прутом балки стане один з рядів арматури сітки — він доведеться прямо над отвором.
Помпейська піч своїми руками Дно опалубки виступаючої частини стільниці необхідно обов’язково додатково зміцнити, встановивши знизу дошку і підперши її підпірними брусками.
Зверніть увагу — перед заливкою плити зі стільницею майстер стягнув верхній ряд кладки ременем. Щоб маса розчину, наголошуючи на стінки опалубки, не змогла деформувати викладене підставу. А ось після застигання плити цю затяжку можна сміливо прибрати — нижніх стінок підстави вже нічого не загрожуватиме, їх міцно зв’яже монолітна деталь.
Помпейська піч своїми руками Заливка плити зі стільницею може проводитися в один або два прийоми.Для цього використовується цементний розчин з додаванням вермикуліту, який знизить вагу плити, але не зменшить її міцність.
Заливка і вирівнювання розчину проводиться на всю висоту опалубки, так як торцеві поверхні дощок будуть служити маяками. Горизонталь стільниці необхідно обов’язково необхідно довести до ідеалу, тому її необхідно обов’язково проконтролювати будівельним рівнем.
Після того як розчин схопиться, його необхідно рясно зволожити водою і закрити поліетиленовою плівкою, щоб не давати волозі випаровуватися, особливо в вітряну погоду. Подібні зволоження рекомендується проводити щодня протягом першого тижня.
В ідеалі плита повинна вистоятися і набирати міцність 14 ÷ 21 день, і тільки після цього можна починати подальші будівельні роботи. Інакше, якщо побудувати піч зверху незміцнілої плити, то на останній можуть з’явитися тріщини. І вся робота — нанівець.
Помпейська піч своїми руками Тепер, коли подіум під установку печі готовий, необхідно знайти точку центру плити, розташованої над нижньою камерою, тобто без урахування виступаючої частини стільниці. Знайдена точка стане центром пода і півсфери печі.
Щоб підстава купола — під, вийшов ідеально круглим, під його кладку з фанери вирізається шаблон і укладається на поверхню плити. А щоб шаблон не зрушується і знаходився в одному положенні, його слід в декількох місцях зафіксувати на плиті саморізами.
Зовнішній діаметр пода в даній прикладі становить 1000 мм.
Помпейська піч своїми руками Далі, можна переходити до кладки поду. Однак, щоб не втрачати час при проведенні робіт на підрізування і підгонку окремих цеглин, рекомендується спочатку виконати кладку «на суху». Цей етап значно прискорить і полегшить чистову частина роботи.
Для пода використовується діагональний варіант кладки, яка допоможе виключити поперечні шви. Але якщо вона здасться занадто складною, то можна викласти цегла традиційним способом.
Щоб не переплутати цеглини при монтажі їх на розчин, після того, як під буде сформований «на суху», їх рекомендується пронумерувати олівцем або маркером.
Помпейська піч своїми руками Наступним етапом йде монтаж цегли на клейовий розчин. Він наноситься на поверхню, виділену шаблоном, за допомогою шпателя або кельми, але розподіляється зубчастим шпателем.
В даному випадку майстер заповнив клейовий масою відразу всю поверхню. Але якщо немає досвіду в подібній роботі, то варто нанести розчин тільки на ту область, яка буде викладатися в першу чергу.
Як правило, кладку починають від центру позначеного кола.
Помпейська піч своїми руками Шамотні цеглини при роботі над донною частиною печі не скріплюється між собою розчином — вони утримуватиметься тільки на клеї, який нанесений на підставу.
Викладаючи цеглини на поверхню, дуже важливо стежити, щоб вони знаходилися в одній площині. Рівність кладки перевіряється будівельним рівнем. При необхідності окремі цеглини підбиваються гумовим молотком.
Не варто забувати, що викладають під в майбутньому стає робочою поверхнею печі, тому ідеальна гладкість йому просто необхідна.
Помпейська піч своїми руками Після того як підстава печі буде сформовано, укладаються цеглини гирла.
Ширина основи під гирлі, в даному випадку склала 775 мм, а глибина — одну цеглину або 250 мм, плюс перехідний елемент, що виготовляється з половини цегли. Разом виходить 365 мм.
Помпейська піч своїми руками Ось тепер починається найскладніший етап робіт — це формування купола печі.
При необхідності встановлюється шаблон, який має форму майбутнього зводу — варіанти таких шаблонів показувалися вище. У демонструвався прикладі майстер виконує роботу «на око», що зробити, не маючи належної вправності, надзвичайно складно.
Товщина цегляних стін печі становить 125 мм, тобто півцеглини.
Перед початком робіт, цілі цеглини поділяються навпіл, так як при зведенні першого ряду купола їх встановлюють на тичок. Кладка виконується на розчин, що підходить для роботи з шамотною вогнестійким цеглою.
Помпейська піч своїми руками Щоб тримати під постійним контролем рівність формованого кола, майстер використав пристосування, що віддалено нагадує циркуль. Для цього застосований товстий брус — його укладають в центральну частину кола.Потім знаходиться точка центру, в якій закріплюється планка довжиною, рівній радіусу кола від центру до зовнішньої сторони стінок печі.
Помпейська піч своїми руками Досить складну форму мають цеглини, службовці переходом від викладеного кола до стінок гирла. Їх доведеться виготовити самостійно за попередньо розрахованому і вирізаному шаблоном.
Таких деталей потрібно в показує приклад по 4 штуки на кожну зі сторін.
Помпейська піч своїми руками Особливу увагу необхідно звернути на те, що ці елементи стінок (крім тих, що будуть укладатися в останньому верхньому ряду), повинні виступати до центру щодо основних стінок гирла на 20 мм по обидва боки.
Три ряди стінок гирла укладаються з цільної цегли плюс 1/4, встановлюваного на ложок.
Цегла четвертого ряду стісуються під кутом в 60 градусів.
Після установки стінок ширина гирла складе 500 мм, висота стінок — 260 мм.
Помпейська піч своїми руками Щоб сформувати арочне перекриття гирла використовується фанерний шаблон.
При його виготовленні необхідно пам’ятати, що над гирлом буде встановлюватися димохідна труба, і для неї необхідно в арковому стелі гирла залишити прямокутне віконце.
Помпейська піч своїми руками Шаблон повинен повторювати форму внутрішнього простору гирла, включаючи перекриття, так як він буде служити опорою для цегли до висихання скріпляє розчину.
Помпейська піч своїми руками Ось таким чином повинен виглядати отвір під подальшу установку димоходу, облаштований в перекритті гирла.
Бічні стінки перекриття робляться зі скосом від верху до низу.
Додатково цеглини арочної кладки фіксуються між собою пластинами, виготовленими з жаростійкого матеріалу або ж розпиляним цеглою товщиною в 20 мм, який фіксується за допомогою клейового розчину.
Помпейська піч своїми руками Після того як гирлі буде готово, можна переходити до подальшої кладці цегельної півсфери.
Для зведення стін використовується половинки цегли, що укладаються на ложок. Щоб сформувати правильну форму, із зовнішнього боку кожного з цегли підкладаються дерев’яні клини однакового розміру товщиною в 10 ÷ 12 мм з товстою боку.
Помпейська піч своїми руками Кожен наступний ряд за рахунок клинів, укладається з нахилом у внутрішню сторону печі, формуючи її купол. Розчин, що скріплює елементи стінок, наноситься при виконанні кладки купола тільки на половину цегли з внутрішнього його краю.
Природно, кожен наступний ряд укладається вперевязку з попереднім, тобто зі зміщенням вертикальних швів. Збіг сусідніх вертикальних швів не допускається.
Помпейська піч своїми руками Клини з швів беруться тільки після схоплювання розчину, після чого кладки сумішшю заповнюються залишилися порожнечі.
Щоб розчин не прісихают до поду печі, на дно настилається поліетиленова плівка, яку слід видалити після закінчення проведення робіт.
Помпейська піч своїми руками Шостий і наступні ряди купола викладається з ¼ цегли, так як з більш широких деталей буде складно вивести акуратний звід. Причому, для кожного з рядів цеглини доведеться стісуються по-різному, підганяючи їх один до одного.
Помпейська піч своїми руками Зсередини цегляна півсфера повинна виглядати акуратно, а поверхня стінок бути максимально рівною.
При облаштуванні останніх рядів купола необхідно визначити центр, до якого необхідно звести кладку. Для цього на під можна встановити вісь (з бруса, наприклад) на підставці, яка стане орієнтиром.
Помпейська піч своїми руками Щоб викласти два останні ряди, цеглу з нижньої сторони необхідно буде стесати з двох сторін, надавши їм трапецієподібну форму.
При викладанні цих рядів розчин наноситься на нижню і бічні сторони цегли так, щоб при їх стикування одразу відбувалося надійне з’єднання.
Помпейська піч своїми руками Результатом повинна стати представлена на ілюстрації конструкція.
Перед тим як перейти до наступних етапів, необхідно почекати паузу.Цегляна кладка повинна добре просохнути, а розчин — набрати потрібну міцність.
Помпейська піч своїми руками Далі, можна переходити до монтажу димаря.
Варіанти можуть бути різні — викласти з цегли або ж використовувати готовий варіант металевої труби.
В даному випадку, майстер вибрав металевий димохід. Конструкція з перехідним коробом встановлюється зверху залишеного вікна, передбаченого для неї в стельовому перекритті гирла.
На самому коробі передбачені монтажні кронштейни, які згинаються уздовж стінок гирла і потім фіксуються до них за допомогою дюбелів.
Помпейська піч своїми руками На цьому етапі робіт піч з встановленим димоходом з фасадної сторони повинна виглядати так, як представлено на ілюстрації.
Тут, до речі, добре показано, що всі шви кладки надійно забиті розчином, так, що купол придбав майже «монолітну» поверхню.
Помпейська піч своїми руками Мініатюрна частина печі затягується армуючої сеткой- «рабицей» з осередками розміром в 20 мм. Вона стане хорошим армуванням для подальшого оштукатурювання купола.
Торцеві сторони плити-основи з усіх боків обрамляются дерев’яною рамою, яка повинна бути вище поверхні на 50 мм. З фасадної сторони, там, де передбачений звис стільниці над нижньою камерою, обрамлення йде врівень з площиною плити.
Помпейська піч своїми руками Наступним етапом йде оштукатурювання купола розчином з цементу і піску, взятого в співвідношенні 1: 3.
Необов’язково робити шар штукатурки ідеально гладким, так як вона буде виконувати тільки теплоізоляційні і зміцнюють функції.
Помпейська піч своїми руками Далі, весь корпус печі, крім її фасаду і димоходу, закривається теплоізоляційним матеріалом, який закріплюється на поверхні за допомогою саморізів.
Як термоізоляції, яка, зрозуміло, повинна володіти жаростійкими властивостями, але, разом з тим — бути достатньо еластичною і щільною, можна застосувати керамічну або каоліновий папір товщиною 5 або більше міліметрів (вона більше схожа на повсть).
Цей шар забезпечить швидке нагрівання камери і тривале збереження температури всередині печі, що дозволить за одну протопку не тільки спекти піцу, а й приготувати інші блюда.
Помпейська піч своїми руками Зверху шар теплоізоляції армується металевою дротом, яка розподіляється по поверхні горизонтально і вертикально, у вигляді своєрідної сітки.Замість дроту, для армування можна використовувати металеву сітку, підрізаючи її і укладаючи відповідно до форми купола.
На цьому ж етапі вирізається з фанери, а потім укладається на поверхню стільниці навколо півсфери шаблон, який визначить товщину наступного шару облицювання печі. У цій моделі утеплювальний шар складе 100 мм.
Помпейська піч своїми руками Наступним кроком всередину горизонтально покладеного шаблону встановлюється вертикальна його частина, тобто опалубка у вигляді обруча для заповнення її утепляющей штукатурною сумішшю.
Опалубка встановлюється уздовж підстави півсфери до стінок гирла входу в топку.
Помпейська піч своїми руками Для створення цього верхнього шару виготовляється напівсухий розчин, що складається з піску, цементу і вермикуліту в колишніх пропорціях.
Однак, в цьому випадку, розчин не повинен містити великої кількості води і бути текучим, так як він буде не заливатися, а закладатися в опалубку.
Помпейська піч своїми руками Далі, готовою сумішшю заповнюється опалубка. При цьому розчин необхідно добре утрамбовувати, щоб виключити залишення повітряних порожнин.
Поверхня покладеного розчину вирівнюється до рівня краю опалубки.
Помпейська піч своїми руками Наступний крок — установка опалубки навколо димаря і стінок гирла печі.Деталі для опалубки також вирізаються з фанери або OSB.
Монтаж цих фанерних деталей проводиться на відстані 100 мм від стінок.
Після цього простір, утворене опалубкою і стінками, поступово заповнюється тим же розчином, який дуже ретельно утрамбовується.
Помпейська піч своїми руками Після того як опалубка з передньої частини печі буде знята, а це відбувається після надійного схоплювання розчину, виходить фасад, представлений на ілюстрації.
Помпейська піч своїми руками Далі, шаром цементно-вермикулітової «шуби» необхідно покрити решту купола.
Цей процес здійснюється поетапно. Для цього створюється спеціальна опалубка, яка встановлюється на вже застиглий нижній пояс під кутом так, щоб між нею і стінкою купола зберігалося відстань в 100 мм.
Завдання, звичайно, непроста, але при креативному підході — цілком вирішувана.
Помпейська піч своїми руками Після того як створена порожнину буде заповнена добре утрамбованої сумішшю, і розчин схопиться, втратить «повзучість», опалубку дуже акуратно знімають і переставляють на сусідню ділянку, який також заповнюють розчином.
Таким же чином проводиться формування другого і наступних рівнів, поки весь купол не буде закритий ці товстим штукатурно-утеплювальним шаром.
Помпейська піч своїми руками Так має виглядати піч після висихання розчину покладеної «шуби».
Весь простір стільниці, за винятком передньої зони облицьовується керамічною плиткою.
Помпейська піч своїми руками Нижня частина конструкції печі оштукатуривается, а обрамляють торцеву частину стільниці. дошки покривається атмосферостійким тонуючим лаком.
Помпейська піч своїми руками Якщо після зняття опалубки поверхню на окремих ділянках передньої частини конструкції виявилася нерівною, то її можна підрізати. Склад розчину, в який входить вермикуліт, дозволяє без проблем зробити таке коригування.
Для того щоб спіл вийшов рівним, в даному випадку по кутах облицювання труби, встановлюються маяки, за якими і проводиться рез.
Помпейська піч своїми руками Тепер, перед тим як переходити до подальших робіт, має сенс провести випробування печі.
Для цього береться невелика кількість дров і паперу, які укладаються на металевий піддон. Піддон після розпалу паливної закладки засувається в піч.
Таке «вогневе випробування» і покаже працездатність печі, і допоможе швидше висохнути нанесеним верствам.
Помпейська піч своїми руками Наступним кроком зовнішні стінки покриваються грунтовки, який підвищить міцність поверхні і підготує її до декоративної облицювання — створить умови для гарної адгезії з плитковим клеєм.
Помпейська піч своїми руками Для оздоблення в даному варіанті застосована кам’яна плитка. Нею, починаючи від стільниці, поступово облицьовуються стіни печі.
В якості клею повинен бути використаний склад для складних підстав, дозволений до зовнішнього застосування.
На невелику ділянку поверхні наноситься клейова маса і розподіляється за допомогою зубчастого шпателя. На оброблену ділянку приклеюються камені, так, щоб між ними залишалися мінімальні зазори.
Помпейська піч своїми руками Цей етап робіт — досить тривалий, тому якщо для облицювання обраний такий облицювальний матеріал, то доведеться набратися терпіння і робити обробку максимально акуратно.
Коли укладання плитки буде завершена, піч залишається до повного висихання клею. Цей період повинен бути вказаний на упаковці клейового складу.
Помпейська піч своїми руками Далі, необхідно провести затірку швів між облицювальними каменями.
Цей процес можна зробити цементним розчином або ж спеціальної затіркою, яка призначена для зовнішніх робіт.
Після схоплювання розчину, його залишки необхідно відразу ж акуратно видалити з поверхні плитки. Якщо потрапила на поверхню облицювання затірку не стерти відразу, потім позбутися її буде досить важко.
Помпейська піч своїми руками Після того як затирка остаточно затвердіє, всі поверхні печі покриваються лаком, який також повинен бути призначений для зовнішніх робіт.
Покриті лаком стінки печі придбають зовсім інший вигляд, так як проявляться природні відтінки натурального каменю.
Помпейська піч своїми руками Завершальним етапом робіт проводиться монтаж кам’яної стільниці.
Вона, природно, замовляється індивідуально по знятим розмірами і приклеюється на своє місце на клей призначений для монтажу керамічної плитки в умовах вулиці.
Помпейська піч своїми руками У представленій моделі майстром передбачена сталева дверцята з вбудованим термометром і зручними Ручки.
Термометр відображає температурний режим, який на даний момент склався в робочій камері.
Помпейська піч своїми руками Після завершення всіх робіт готова піч повинна відстоятися 7 ÷ 10 днів, і тільки після цього її можна експлуатувати.
За цей час зі спорудження піде залишкова волога, що скоротить ймовірність розтріскування затирання і штукатурного шару.
Погодьтеся, що піч вийшла — просто красунею.
Помпейська піч своїми руками Піца поміщається в добре розігріту піч за допомогою спеціальної лопати, і викладається на розігрітий під. Через дві-три хвилини блюдо вже має бути готове.
Дана модель розрахована на приготування одночасно трьох-чотирьох піц.
Вогонь в помпейской печі може бути розведений біля задньої або однієї з бічних стінок — нагрівання топкової камери в будь-якому випадку буде відбуватися рівномірно.
Помпейська піч своїми руками Деякі власники помпейских печей відокремлюють зону приготування страв від вогню пересувний металевою перегородкою — із сталевого профілю, наприклад, куточка або швелера.
Цей елемент присувається до розпаленого багаття відразу після того, як добре займеться полум’я.
Металева перегородка буде нагріватися разом зі стінками, і віддавати тепло всередину печі. Але головна її функція відокремити розміщені в камері страви від вугілля і попелу багаття.
Читайте також:  Как оштукатурить печь чтобы не трескалась

Вивчивши докладну інструкцію, при бажанні можна спробувати самостійно побудувати помпейського піч на заміській ділянці. Ну а потім — балувати і себе, і всіх членів сім’ї, і тих, хто прийшов гостей справжньою італійською піцою та іншими чудовими стравами.

Ми сподіваємося, що ця інформація буде вам корисною.І не забувайте відвідувати наш сайт! ©-7588.com.ua.

961 переглядів

Leave a Reply

Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *