Піч Шведка

Піч Шведка своїми руками: креслення і порядовка

При необхідності в спорудженні будинку варочно-опалювального приладу, рекомендуємо звернути увагу на піч під назвою «Шведка». Даний варіант грубки відрізняється компактними розмірами, легкістю споруди, швидким розігрівом до потрібної температури. Про те, як зробити піч своїми руками дізнаємося далі.


Фото печей руками — історія створення печі «Шведка»

Конструктивні особливості печі «Шведка» дозволяють її розташувати в простінку між приміщенням кухні і будь-якого іншого приміщення. Таким чином, вдається швидко розігріти кухню, при цьому виконавши готування. Додаткове тепло направлено на обігрів суміжної кімнати. Додатково піч може бути обладнана лежанкою або каміном.

Зовнішній вигляд сучасних шведських печей може відрізнятися як грубістю, так і декоративними ніжними візерунками. Деякі покупні моделі мають форму шафи і встановлюються в приміщення в готовому вигляді.

1 1260 - Піч Шведка

Згідно з легендою, піч «Шведка» виникла в Росії під час правління Петра Великого. Таким чином, шведи принесли цей варіант печі. За іншими відомостями, піч є розробкою шведів і була споруджена набагато пізніше. Даний варіант печі дуже схожий з голландської піччю, однак, для варки поверхня тут ширша, і на печі є простінок, завдяки якому вона здатна обігріти відразу два приміщення.

Початковий варіант шведської печі — піч, виготовлена ​​з цегли або комбінації даного матеріалу з металом, каменем і т.д. Найчастіше, в Швеції, для виготовлення печей використовували цеглу шамотного типу, який володіє високими властивостями угнеупорності.

Принцип роботи шведської печі заснований на комбінації декількох приладів. Перш за все, піч виконує функцію духової шафи, в ній відмінно запікаються різного роду страви і випічка. Для цього використовується початкове тепло, яке виділяється в процесі згоряння палива.

Топка в шведській печі має форму ковпака, завдяки цьому, вдається допалювати паливо хімічним чином. Сталева духовка не піддається прямому впливу на неї полум’я. Вона нагрівається при згорянні першого палива. При відкриванні дверцят від духовки, вже після декількох хвилин з моменту топки печі, духовка нагрівається. При цьому, дим знаходиться внизу, а обігрів духовки виконується за допомогою газів.

Верхня частина печі має форму ніші, вона відрізняється місткістю, і обігрівається за допомогою першого і другого спека, а також дотлевшіх вугілля. У ній знаходиться мотузка для сушіння білизни або одягу. За ніч, одяг повністю висихає.

2 1235 - Піч Шведка

Ніша, розташована зверху плити, закривається спеціальною кришкою. Вона використовується для розігріву вчорашньої їжі. Облаштування Хайле в просторі між топкою і димооборотним елементом — досить дорогий процес. Тому, шведська піч обладнується лише вікном перетічними типу, яке розташовується під нижньою частиною духовки.

Акумуляція тепла в печі виконується в співвідношенні з канальної технологією. Для прогрівання пристрою використовується другий жар і залишкове тепло від тління вугілля. Канали в грубці розташовані вертикально. Нижня частина печі прогрівається гірше, ніж верхня. Цей фактор слід враховувати при використанні різного виду палива. Можливий варіант облаштування горизонтального димооборотамі. В такому випадку, грубка виділяє більше тепла, проте для її очищення слід добряче попрацювати. У співвідношенні до індивідуальних переваг господарів, тривалість і конструкційні особливості канального димоходу змінюється.

10 506 - Піч Шведка

Ще один елемент шведської печі — друга духовка. Ця частина печі знаходиться в суміжному приміщенні. У ньому ж також може знаходитися камін або облаштована лежанка. Врахуйте, що шведський лежак або лежанка відрізняються певними особливостями їх облаштування. По довжині спальне місце становить не більше шести футів, а ширина, не більше 2,5. Над лежаком облаштовується ліжко, при цьому нижня частина оснащена підігрівом. Під ліжком також зберігали ящики, в яких розташовувалося білизна.

Шведська піч відрізняється простою конструкцією, високим коефіцієнтом корисної дії, доступною вартістю. Тепловіддача такій печі набагато вище, ніж у голландській, при цьому, кількість матеріалів для її спорудження значно менше. Крім того, даний варіант печі дозволяє готувати в ній їжу і сушити речі. При правильному підході вдається отримати якісне пристосування для обігріву відразу двох приміщень.

 

Читайте також:  Кирпичные печи

 

3 1200 - Піч Шведка

Креслення печей : будівництво шведської печі

Для того, щоб правильно побудувати шведську піч, необхідно дотримуватися раніше розроблених креслень і розмірів даної споруди. Якість отриманого предмета для обігріву визначається перш за все розмірами даної споруди:

Пропонуємо ознайомитися з оптимальними розмірами кожної деталі печі:

  • розмір плити становить 71х41 см;
  • топка по висоті від 28 до 33 см, по ширині 32-38 см, по глибині 45-50 см;
  • висота, ширина і глибина духової шафи складають 30х33х50;
  • товщина стали, з якої споруджується дверцята в духовій шафі становить 0,5 см;
  • інтервал між гратами і найближчій стінкою становить близько третини цегли або цілий цегла.

4 1195 - Піч Шведка

Дані індикативними значеннями і коливаються в межах 5-10 см. Одним з найважливіших факторів є значення товщини стінок духовки. Якщо використовувати для виготовлення духовки тонке покрівельне залізо, то воно буде швидко нагріватися і швидко остигати. В такому випадку, отримати якісно приготовлену їжу буде неможливо. Для виготовлення духовки і плити використовується сталь або матеріал, який погано проводить тепло. Нагрівання посуду проводиться через конфорки.

 Суворо дотримуйтеся не тільки заданих розмірів печі, але і пропорційного співвідношення між усіма елементами. Наприклад, при спорудженні мінімальної за розміром топки, глибина печі також буде мінімальною. В іншому випадку значно знизиться рівень ККД.

Омивання духовки за допомогою газів виконується у всіх сторін. Тому, між задньою стінкою і стіною топки повинен облаштовуватися зазор, мінімальне значення якого становить четверту частину цегли. Глибина духовки також облаштовується по раніше описаним параметрам. Духовка може бути розташована поблизу топки в тому випадку, якщо між ними знаходиться ізоляційний матеріал у вигляді азбесту або вермикуліту.

Особливу увагу потрібно приділити топкової дверцятах. Так як піч піддається постійним тепловим навантаженням, дана деталь швидко виходить з ладу. Тому, рекомендується виготовляти литий варіант дверцята, яка замурується в цегляній кладці. Для виготовлення вусів досить прикріпити на дверцята дріт, довжиною близько 5 см, а діаметром до 5 мм. Вуса з дроту також замуровують для більш якісного утримання дверцята. Додаткова сталева смуга забезпечує більш якісну фіксацію матеріалу. 

Піч своїми руками фото:

5 1195 - Піч Шведка

 

Досить великі складності виникають в процесі кладки шведської печі. Перш за все, перед початком роботи потрібно вивчити для печі своїми руками креслення, згідно з якими схематично виконується кладка. Шведська піч виділяє велику кількість тепла, тому підлогу, на якому вона буде облаштовано повинен бути якісно теплоізольовані. Оптимальним варіантом теплоізоляції є використання базальтового картону, який настилають в кілька шарів. Для роботи використовують листи товщиною в 0,5 см. Середній лист повинен мати фольгированное покриття з базальтовим мікроволокном. Таким чином, тепло буде відображатися в приміщення.

Далі проводиться виготовлення підніжжя. Для укладання перших двох рядів печі дотримується інтервал з додатковим розширенням швів. Таким чином, виходить деталь у вигляді виступу постаменту. Врахуйте, що максимальна ширина швів становить 1,3 см.

9 941 - Піч Шведка

Перед початком кладки цегли, він занурюється в воду на кілька хвилин. Таким чином, підвищується якість кладки. В іншому випадку, сухий цегла починає швидко вбирати вологу з розчину, знижуючи його міцність. Занадто тривале перебування цегли у воді також негативно позначається на його якості. Тому, цегла повинен бути помірно зволоженим. Для виготовлення розчину використовується мергель. Деякі варіанти печей облаштовують із застосуванням звичайної глини. Цегла печей руками укладається на раніше приготований невеликими порціями розчин.

Для того, щоб отримати високий рівень ККД і якісно спалити паливо з максимальним виділенням тепла, слід правильно облаштувати топкові частина. Температура всередині топки повинна бути високою, завдяки цьому виділяється тепло і нагрівається духовка. Даний елемент печі виготовляється з світло-жовтого шамотного цегли. Для виготовлення розчину для кладки використовується шамотна глина. Врахуйте, що звичайний червона цегла і шамотна його варіант розрізняються за коефіцієнтом теплового розширення, тому їх укладання впритул один до одного неприпустима. Інтервал між даними видами цегли повинен становить 0,6 см.

6 1057 - Піч Шведка

Рекомендується облаштовувати топку і решту грубки, за винятком перших трьох рядів, з шамотного цегли. Однак, даний матеріал відрізняється високою вартістю, тому потрібно виготовити з нього хоча б внутрішню частину топки.

В процесі виготовлення печі для лазні своїми руками, особливу увагу приділіть рівності всіх поверхонь. Для розрізання і стикування між собою цегли найкраще використовувати болгарку. У співвідношенні з порядовкой і кресленнями, заготовки роблять заздалегідь на відкритому повітрі, так як різка цегли болгаркою, досить складний процес, під час проведення якого виділяється пил.

У співвідношенні з кресленнями, проводиться обов’язкове обрізка кутів. Це потрібно для того, щоб поліпшити тягу всередині печі. На гирлі димника облаштовується распушки, розсікаючи вітер вона підсилює тягу.

Лазні печі бань руками потребує наявності металевих елементів. Надійність печі обумовлюється наявністю в ній мінімального кількості сталевих елементів. Однак, для того, щоб підкріпити висячу кладку в печі, в неї встановлюють сталеві смуги і куточки. Таким чином, вдається знизити собівартість готового приладу.

Після виготовлення печі лазні своїми руками слід процес введення її в експлуатацію. Спочатку топити грубку, яка ще не висохла ні в якому разі не можна. Таким чином, знижується її міцність. Піч повинна бути виготовлена ​​в період теплої погоди. За деякий час вона повинна висохнути і тільки після цього починається введення її в експлуатацію. Мінімальна кількість часу для сушіння печі становить 15 днів.

7 1033 - Піч Шведка

Далі протягом двох тижнів виконується тепла сушка. Для розтоплення печі використовується мінімальна кількість вугілля і дров, найкраще якщо вони будуть з осики. Дрова з сосни або берези не підходять так як при згорянні вони виділяють велику кількість тепла і сажі. У прочищувальний дверцятах під час сушки знаходиться папір, після того як вона стане сухою, закінчується цей процес.

Далі слідує процес виконання гарячої сушки, при цьому, грубка топиться кілька разів на день, вранці і ввечері. Навантаження на неї поступово зростає. При наявності багатопрохідної печі, сушка проводиться взимку.

Додатково можна укомплектувати піч лежанкою. Для виготовлення такої печі буде потрібно значно більше цегли. Однак, лежанка може використовуватися в якості спального місця або для сушіння великої кількості вологих речей.

Така піч не оснащується духовкою, так як тепло з неї відразу ж переходить до лежанки.

8 1006 - Піч Шведка

Другий варіант — доповнення до печі каміна. Існує два способи організації такої печі. Відповідно до першого способу, камін є доповненням тильної сторони печі і має роздільний з нею димар. Другий спосіб установки каміна має на увазі опалення його від печі, таким чином, вдається не тільки заощадити матеріали на будівництві грубки, а й обігріти відразу два приміщення.

Ще одним варіантом шведської печі є мала піч, яка встановлюється на дачах. Вона використовується по сезону, періодично. Особливо актуальним є наявність ніші, усередині якої сушиться одяг з взуттям. Кількість матеріалів для зведення такої печі менше, але і кількість тепла, що виділяється в результаті, також знижується.

 

Читайте також:  Помпейська піч своїми руками

Ми сподіваємося, що ця інформація буде вам корисною.І не забувайте відвідувати наш сайт! ©-7588.com.ua.

1165 переглядів

Leave a Reply

Войти с помощью: 

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *